Geplaatst op
Als je last hebt van spataderen ben je zeker niet de enigste. Een op de vier Nederlanders heeft namelijk last van spataderen op de benen. Spataderen zijn blauwe/paarsige opgezwollen bloedvaten die je door de huid heen kan zien. Meestal hebben mensen er geen last van, maar vindt men de spataderen esthetisch niet mooi. Toch kan het voorkomen dat de spataderen een jeukend gevoel met zich meebrengen en je pijnlijke en vermoeide benen hebt. Zeker op een dag, zoals je bruiloft wil je je er natuurlijk op zijn allermooiste uitzien. Lees snel verder om te zien wat je tegen spataderen kan doen en hoe deze ontstaan.
Hoe ontstaan spataderen?
De slagaderen pompen bloed vanuit je hart naar de rest van je lichaam, waarna het bloed uiteindelijk weer terug stroomt naar het hart. Als de terugstroom van het bloed niet goed gaat, neemt de druk op de ader sterk toe, wordt de ader wijder en hoopt het bloed op. De bloedstoeloop vanuit de benen naar het hart verslechtert, doordat de kleppen van de ader niet meer goed kunnen sluiten.
Enkele factoren die invloed hebben op het krijgen en het verergeren van spataderen, namelijk erfelijkheid, je leeftijd, een zwagerschap en het doen van staand werk.
Wat kan je doen tegen spataderen?
Spataderen verdwijnen niet uit zichzelf een spataderen behandeling bij een kliniek is dus noodzakelijk. Wel zijn er een aantal dingen die je kan doen om spataderen zo veel mogelijk te voorkomen, namelijk:
- Beweeg: Bewegen bevordert je bloedcirculatie
- Gezonde voeding: ondersteund een goede bloedsomloop
- Niet roken en drinken: ondersteund een goede bloedsomloop
- Koud douchen
- Massages
Soorten spatader behandelingen
Er bestaan verschillende soorten behandelingen, om van je spataderen af te komen. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van een laser.
- Sclerocompressietherapie: Dit is een pijnloze behandeling waarbij er vloeistof in de spataderen gespoten wordt. Doordat de vaatwand stroef wordt, verkleven de vaatwanden met elkaar en verschrompelen ze.
- Laseren: Met een naaldpunctie brengt de arts het glasvezeldraadje in het bloedvat en schroeit door middel van laserenergie het bloedvat dicht.